HOME csrsombor.org.rs
Sajt Centra za socijalni rad u Somboru
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   Prijavi sePrijavi se 

PLAN RADA ZA 2012

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    csrsombor.org.rs forum -> O centru
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
TepavacPridružio: 30 Okt 2007
Poruke: 39
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pet Sep 07, 2012 9:11 am    Naslov: PLAN RADA ZA 2012 Odgovoriti sa citatom

ПЛАН РАДА

ОСНОВНИ ПРАВАЦ ДЕЛОВАЊА

Основни правац деловања Центра реализоваће се кроз праћење, креирање и примену стандарда стручног рада у остваривању циљева реформе социјалне заштите на републичком, покрајинском и локалном нивоу. Своје активности у 2012. години Центар усмерава на развој услуга социјалне заштите на локалном нивоу, као и подизање неких услуга на регионални ниво, које би биле усмерене на проблеме и потребе појединаца, породице и заједнице.

УСЛУГЕ И ПРАВА ИЗ ДОМЕНА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ НА
ЛОКАЛНОМ НИВОУ

Програм рада за 2012. годину чине права и услуге које остварују грађани Сомбора под одређеним условима и као такве доступне су им током целе календарске године. На реализацији ових послова и задатака ангажовани су стручни радници Центра за социјални рад које финансира град Сомбор.
На основу Одлуке о правима у социјалној заштити из надлежности града Сомбора у наредној години Центар за социјални рад ће на основу донетих правилника учествовати у остваривању:

ПРАВА ЗА ДНЕВНЕ УСЛУГЕ У ЗАЈЕДНИЦИ
Права за дневне услуге у заједници које се односе на дневни боравак за лица са сметњама у развоју, а које се пружају бесплатно деци и младима узраста до 18 година тј. омладини старијој од 18 година и одраслим лицима а која живе у породицама које путем Центра за социјални рад остварују право на социјалну помоћ.

ПОМОЋ И НЕГА У КУЋИ
Помоћи и неге у кући коју могу да остваре стара инвалидна и хронично оболела лица која живе сама у домаћинству или са другим лицем неспособним за пружање помоћи. По прикупљеној документацији и поднетом захтеву од стране корисника право на помоћ и негу у кући ће донетим решењем признати Центар за социјални рад а односиће се на одређен број сати недељно у трајању до краја календарске године у којој је захтев поднет.

ПЕРСОНАЛНА АСИСТЕНЦИЈА
Персонална асистенција којом се пружа услуга подршке кориснику у одржавању и унапређењу квалитета његовог живота кроз одржавање што већег степена независног живљења уз активно учествовање у заједници. Право на услугу примарно се признаје за мушкарце и жене старости од 18-65 година са високим степеном зависности од помоћи других у обављању активности свакодневног живота. При Центру за социјални рад основаће се комисија за утврђивање права на услугу персоналне асистенције којом ће појединци моћи да подносе захтев за остваривање права на поменуту услугу.ЛИЧНИ ПРАТИЛАЦ ДЕТЕТА-ПЕРСОНАЛНИ АСИСТЕНТ
Лични пратилац детета – персонални асистент је услуга којом се пружа подршка деци са посебним потребама ради лакшег функционисања и комуникације са другима током остваривања васпитно-образовног рада у предшколској установи или образовно-васпитног рада у школи и током целодневне наставе или продуженог боравка, ван наставних активности, извођења наставе у природи, излете, екскурзија, одмор и слично. Право на услугу примарно ће се признавати за децу предшколског, основношколског и средњошколског узраста. При Центру за социјални рад биће основана комисија за утврђивање права на услугу, а Центар ће својим решењем омогућити остваривање и овог права. Ова услуга представља новину и добија шансу да се у наредним годинама развије и буде доступнија у што већем броју деце и младих.

БРАЧНО И ПОРОДИЧНО САВЕТОВАЛИШТЕ
Брачно и породично саветовалиште и у току наредне године омогућиће право појединцима и породицама право на услугу брачног и породичног саветовалишта у оквиру којег ће реализовати психолошко-педагошке, социјалне и правне услуге. Ове услуге пружаће професионалци који имају потребна знања и вештине и стручне обуке за пружање овог вида услуга. Поред саме установе у којој се налази саветовалиште ова услуга биће доступна појединцима и породицама и у средини у којој живе посебно када су у питању инвалидна или оболела лица.

ПРИВРЕМЕНИ СМЕШТАЈ У ПРИХВАТИЛИШТЕ
Право на привремени смештај у прихватилиште или прихватну станицу деце и омладине утврђиваће такође Центар за социјални рад како би у одређеним кризним ситуацијама омогућио одговарајући облик заштите деци и младима који се налазе у кризним и ризичним ситуацијама, а са којима ће стручни радници Центра за социјални рад путем методе вођења случаја давати континуирану подршку до потпуног осамостаљивања детета и престанка свих ризика по децу.

СИГУРНА КУЋА
Путем Сигурне куће омогућиће се смештај жена и деце жртава породичног насиља и жртава трговине људима. У сигурној кући обезбедиће се смештај и заштита, пружити психосоцијална и правна подршка са циљем оснаживања и осамостаљивања по престанку насиља у породици. Корисници ове услуге имаће прилику да учествују у разним превентивним програмима, групама подршке и разним другим облицима оснаживања жена, деце и осталих чланова породице који трпе породично насиље. Рад сигурне куће биће дефинисан програмом рада, а у току ове године сви њени капацитети ће бити на услузи грађанима.

ЈЕДНОКРАТНЕ ПОМОЋИ
Једнокране помоћи појединцима или породицама остварује Центар за социјални рад када се нађу у стању социјалне потребе. Корисници овог права су углавном корисници права на новчану социјалну помоћ будући да живе испод линије сиромаштва те им је и ова врста подршке потребна да повремено за краћи временски период последице сиромаштва буду ублажене. И у 2012. години Центар за социјални рад овим правом ће обухватити око 700 породица, а приоритет у остваривању имаће рањиве социјалне групе као што су деца, стари, немоћни, болесни, жртве насиља у породици и лица под старатељством.
ОПРЕМАЊЕ КОРИСНИКА ЗА СМЕШТАЈ У УСТАНОВЕ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ ИЛИ ДРУГУ ПОРОДИЦУ
Опремање корисника за смештај у установе социјалне заштите или другу породицу обухвата одећу, обућу и трошкове за превоз корисника до установе односно породице. Ово право Центар за социјални рад ће омогућавати лицима која су упућена на смештај у установу социјалне заштите или другу породицу када ове своје потребе не може да обезбеди сам нити су у прилици да то за њега учине сродници. Лица која користе овај вид помоћи су под посебном заштитом Центра за социјални рад зашто што се углавном ради о лицима која су лишена пословне способности тј. стављена под старатељство или су у питању деца која су лишена породичног старања.

НАРОДНА КУХИЊА
Народна кухиња ће у 2012. години омогућавати бесплатан оброк лицима која су корисници права на новчану социјалну помоћ по стручној процени Центра за социјални рад а на основу усаглашеног плана активности народне кухиње.Такође Центар ће учествовати у давању предлога корисницима социјалне помоћи којима би била неопходна подршка у пакетима хране. У остваривању овог права Центар за социјални рад ће сарађивати са Црвеним крстом.

ТРОШКОВИ САХРАНЕ
У програму рада Центра за социјални рад такође је утврђено учешће Центра у доношењу решења о признавању накнаде трошкова сахране лица која су корисници новчане социјалне помоћи.

ДЕЧЈА ПИЈАЦА
Дечја пијаца представља облик организовања деце на главном градском тргу сваке суботе у години од раног пролећа до зимског периода од велике је користи за децу, родитеље и потенцијалне купце. Она је омогућила неформално организовање деце, поштовање достојанства детета и дала шансу деци да непотребне предмете у кући продају на пијаци, остваре одређену зараду и куће корисне ствари које задовољавају њихове важне потребе. У наредној години дечја пијаца обележиће 14 година свог рада. Постала је традиција нашег града и нешто по чему је Сомбор препознатљив. Као таква посебно је важна нашој установи која ће и ове године дати подршку и сву врсту помоћи да ова активност и даље опстаје.

Д и р е к т о р к а
СИЛВИЈА КРАЊЦ
дипломирана социјална радница
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    csrsombor.org.rs forum -> O centru Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

VRH
Sajt Centra za Socijalni rad Sombor SAJT CENTRA ZA SOCIJALNI RAD