HOME csrsombor.org.rs
Sajt Centra za socijalni rad u Somboru
 
 FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži   Lista članovaLista članova   Korisničke grupeKorisničke grupe   Registruj seRegistruj se 
 ProfilProfil   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   Prijavi sePrijavi se 

Deca sa poremećajima u ponašanju

 
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    csrsombor.org.rs forum -> Poslovi
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
zoksso
Site Admin


Pridružio: 29 Okt 2007
Poruke: 14

PorukaPoslao: Pet Nov 16, 2007 10:52 pm    Naslov: Deca sa poremećajima u ponašanju Odgovoriti sa citatom

Kao jedna od posledica višegodišnje krize u društvu poslednjih godina je evidentan problem maloletničke delinkvencije. Reč je o terminu koji podrazumeva sve vrste devijantnog ponašanja dece i omladine koje izlaze iz okvira opšteprihvaćenih normi ponašanja određene sredine. I ovde je neophodna saradnja na relaciji roditelji - škola - zdravstvene ustanove - MUP - Centar za socijalni rad, kako bi se reagovalo već na samom početku asocijalnog ponašanja mladih (skitnja, besposličenje, bežanje iz škole, prostitucija, upotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci).

Centar za socijalni rad ima značajnu ulogu u realizovanju svih nivoa društvenog reagovanja na prestupništvo mladih na teritoriji njihovog prebivališta.

Prema relevantnim zakonskim propisima Centar za socijalni rad vrši procenu i realizuju najpogodnije mere za resocijalizaciju dece sa asocijalnim ponašanjem kao i krivično neodgovornu. Nakon timske obrade Centar dostavlja mišljenje sudu, predlog najadekvatnije vaspitne mere. Po donošenju sudske odluke organizuje i sprovodi vaspitne mere iz otvorene zaštite, prati rezultate resocijalizacije zavodskih vaspitnih mera i učestvuje u organizovanju uslova za uključivanje maloletnika u normalan život po isteku kazne.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
TepavacPridružio: 30 Okt 2007
Poruke: 39
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Pon Okt 06, 2008 9:16 am    Naslov: MERE Odgovoriti sa citatom

DECA I OMLADINA SA POREMEĆAJIMA U PONAŠANJU - MERE I USLUGE ORGANA STARATELJSTVA

1. Deca sa asocijalnim ponašanjem

Mere i usluge: savetodavni rad, dnevni boravak, smeštaj u zavodske ustanove za decu sa poremećajima u ponašanju. Zavisno od slučaja mogu se pružiti niz drugih mera i usluga socijalne zaštite.

2. Deca vršioci krivičnih dela i prekršaja ispod 14 godina

Mere i usluge: savetodavni rad, dnevni boravak, smeštaj u zavodske ustanove za decu sa poremećajima u ponašanju kao i druge mere i usluge socijalne zaštite.

3. Deca vršioci krivičnih dela i prekršaja preko 14 godina

Mere i usluge: Ukor, opomena, pojačan nadzor roditelja, pojačan nadzor roditelja uz kontrolu organa starateljstva, pojačan nadzor organa starateljstva, upućivanje u disciplinski centar, upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno popravni dom, upućivanje u maloletnički zatvor, praćenje, predlaganje i vršenje : vaspitnih naloga, posebnih obaveza, učešće u pripremnom postupku i redovno izveštavanje suda o poverenim poslovima, i druge mere i usluge socijalne zaštite.

4. Mlađa punoletna lica

Mere i usluge: Ukor, opomena, pojačan nadzor roditelja, pojačan nadzor roditelja uz kontrolu organa starateljstva, pojačan nadzor organa starateljstva, upućivanje u disciplinski centar, upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno popravni dom, upućivanje u maloletnički zatvor, praćenje, predlaganje i vršenje : vaspitnih naloga, posebnih obaveza, učešće u pripremnom postupku i redovno izveštavanje suda o poverenim poslovima, te druge mere i usluge socijalne zaštite.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
TepavacPridružio: 30 Okt 2007
Poruke: 39
Lokacija: Sombor

PorukaPoslao: Sub Dec 20, 2008 12:21 pm    Naslov: Povećan broj krivičnih dela maloletnika Odgovoriti sa citatom

Sve više prestupa maloletnika u Somboru

Ucenjuju devojčice koje su snimili razgolićene

Autor: Z. Vasiljević

SOMBOR - Za prvih deset meseci u ovoj godini maloletnici su na području Policijske uprave Sombor počinili 148 krivičnih dela, što je u odnosu na isti period prošle godine za 20 odsto više. Najčešći prestupi su krađe, ali ima i teških krađa. Od ukupnog broja izvršenih krivičnih dela, 8,2 odsto su izvršili maloletnici, navode u policiji.

U Centru za socijalni rad potvrđuju policijske navode da je maloletnička delinkvencija u porastu. Borko Mojsilović, pedagog specijalista iz Centra za socijalni rad u Somboru, kaže da je maloletnička delinkvencija u porastu u celoj zemlji.
- Nažalost, brutalnost među mladima je sve veća. Nekada su sukobljavali jedan na jedan, a danas njih 11 napada jednog. Nedavno je pijani maloletnik nož žrtvi držao ispod grla, drugi je silovao staricu, a grupa maloletnika je čitavu noć ludovala u ukradenim automobilima. Na kraju su ih zapalili da ne bi ostavili tragove - kaže Mojsilović.
U crnoj hronici maloletničke delinkvencije u Somboru zabeleženo je da je grupa skinhedsa brutalno premlatila jednu osobu koja je preminula. Ni škola nije pošteđena delinkventnih ponašanja.
- U jednoj školi učenici su mobilnim telefonom napravili gotovo realističku simulaciju ubistva devojčice. Snimak je sa mobilnog na mobilni emitovan danima. Roditelji sa zaprepašćenjem reaguju kada čuju da je njihovo dete učinilo kriminalno delo. Neki na sve načine statusom u društvu pokušavaju da zataškaju slučaj. Ima i onih koji pokazuju kooperativnost sa policijom i sudom - kaže Mojsilović.
Silvija Krajnc, direktorka somborskog Centra za socijalni rad, upozorava da pojedinci u seoskim sredinama, koje nazivaju „snimači”, devojčice omame alkoholom i zatim ih mobilnim telefonima snimaju u lascivnim pozama. Potom ih ucenjuju i prete da će snimke pokazati njihovim roditeljima, ili pustiti u javnost - kaže Kranjčeva.
Sudija Okružnog suda u Somboru, Dejan Terzić, kaže da je novim Zakonom o maloletničkoj delinkvenciji predviđeno izricanje vaspitne mere. To znači da mladi delinkventi mogu biti osuđeni na rad u humanitarnim organizacijama.
- Takva je praksa je u zapadnim zemljama dala dobre rezultate. Jedan deo mladih delinkvenata kaznu je izdržavao radeći u Gerontološkom centru Sombor i rezultati su dobri - kaže Terzić.
Pomažu starima
Prilikom dolaska na izdržavanja kazne u Dom za stara lica mladi dožive šok, jer ne mogu da zamisle da bilo šta rade.
- Za vreme izdržavanja kazne mladi sa negovateljicama i sestrama starim licima pomažu da ustanu, obave jutarnju toaletu, jedu - kaže Sloboda Skendžić, direktor Gerontološkog centra.

Tekst preuzet iz Blica.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    csrsombor.org.rs forum -> Poslovi Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

 
Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

VRH
Sajt Centra za Socijalni rad Sombor SAJT CENTRA ZA SOCIJALNI RAD